Här sammanfattas den regionala årliga uppföljningen för Södermanlands län 2024.


Det kvarstår många utmaningar för att kunna nå miljömålen och deras preciseringar till 2030. Inget av de miljömål som bedöms på regional nivå nås i Södermanland, men två av miljömålen är vi nära att nå. Det genomförs mycket miljörelaterat åtgärdsarbete i länet, och positiva effekter kan utläsas från de insatser som görs. För att på ett effektivt sätt kunna fortsätta utvärdera och planera miljöarbetet behövs satsningar på miljöövervakning och uppdatering av data för indikatorerna.

Innehållsförteckning

Klicka för att komma direkt till miljökvalitetsmålets sammanfattning

Miljötillståndet i Södermanlands län

12 miljökvalitetsmål bedöms på regional nivå i Södermanland, två av dem bedöms som nära att nås; Bara naturlig försurning och Frisk luft. De resterande 10 målen bedöms inte kunna nås till 2030, dock ses en positiv trend för miljömålen Myllrande våtmarker och God bebyggd miljö samt de mål som är nära att nås. För återstående mål, förutom tre, finns ingen tydlig trend för utvecklingen i miljön.

För målen Ett rikt växt- och djurliv, Ett rikt odlingslandskap och Giftfri miljö är utvecklingen i miljön negativ. Utmaningarna består bland annat i att mark och vatten exploateras, landskap växer igen, för litet hänsynstagande i skogs- och jordbruket och främmande invasiva arter som sprider sig. För målen Bara naturlig försurning samt Frisk luft är det osäkert om de kommer nås till 2030. Det är viktigt att de kommande åren särskilt följa skogsbrukets påverkan på försurningen. För målet Frisk luft behöver trafiken minska och då särskilt i tätbyggda områden.

Exponering av miljögifter är fortsatt ett problem och återhämtningen i miljön går långsamt. Förorenade områden saneras, men i för långsam takt. Övergödning kvarstår också som ett stort problem i länet, vilket påverkar statusen i våra sjöar, vattendrag och havsområden negativt.

Ser vi till de miljömål som bedöms på nationell nivå så finns det stora utmaningar inom målet Begränsad klimatpåverkan, vilket också gäller i Södermanland. Utsläpp av växthusgaser minskar i Södermanland men minskningstakten behöver öka.

Åtgärdsarbetet i Södermanlands län

Mycket åtgärdsarbetet sker av aktörer i länet vilket bidrar till miljömålen. Ett exempel är det regionala åtgärdsprogrammet för miljömålen, Åtgärdsprogram för Södermanlands miljö, där 18 aktörer samverkar. Programmet verkar inom fyra temaområden, Levande skogar och landskap, Begränsa klimatpåverkan, Hållbart samhälle och Livskraftiga vatten. Uppföljning för 2023 visar att arbetet kommit i gång.

Annat viktigt arbete för att förbättra miljötillståndet i länet genomförs bland annat genom stöd från EU:s LIFE-bidrag, LOVA- och LONA-bidragen, Tillväxtverkets regionalfond, Landsbygdsprogrammet/Strategiska planen, Åtgärdsprogram för hotade arter och Klimatklivet. Naturvårdande insatser är viktiga att genomföra likväl som stora samverkansprojekt så som Grönt Näringsliv och Fossilfritt 2030.

Illustration generationsmålet

Generationsmålet

Åtgärdsarbete för att nå Generationsmålet pågår inom många områden, vilka i huvudsak redovisas under respektive miljömål. Insatser som är av en mer målövergripande karaktär är bland annat Åtgärdsprogram för Södermanlands miljö, regionalt åtgärdsprogram för miljömålen. Arbete med regional vattenförsörjningsplan och livsmedelsstrategi har fortgått, där beredskapsfrågorna blivit alltmer aktuella. Inom friluftslivsarbetet har bland annat allemansrätten lyfts under året. Inom kulturmiljövården rekommenderas alternativa lösningar så att byggnaderna kan återbrukas i stället för att rivas. Två aktörer i länet har beviljats stöd för deras territoriella strategier, vilket bland annat kan bidra till mer cirkulära system.

Illustration solstrålar.

Begränsad klimatpåverkan

Utsläppen av växthusgaser i Södermanlands län minskar, men för att nå de nationella klimatmålen krävs en kraftigt ökad minskningstakt. För att hålla länets koldioxidbudget måste koldioxidutsläppen minska kraftigt varje år. Omfattande åtgärder krävs i närtid inom industri- och transportsektorn. Fram till 2030 förväntas koldioxidutsläppen i länet ha minskat kraftigt i och med stålindustrins omställning. Fram till år 2026 pågår 13 regionala samverkansåtgärder för att minska klimatpåverkan i länet.

Målbedömning

Ingen regional bedömning

Miljötillstånd (trendpil)

Ingen regional bedömning

Illustration moln.

Frisk luft

Luftkvaliteten är generellt god, men ytterligare åtgärder krävs för att miljömålet ska kunna nås. En stor del av utsläppen kommer från trafiken. Problemområden för trafik är främst vältrafikerade gaturum i större tätorter. Åtgärder behövs för att minska trafikmängd, dubbdäcksanvändning och utsläpp från vedeldning.

Målbedömning

Nära att uppnås

Miljötillstånd (trendpil)

Positiv

Illustration regndroppar.

Bara naturlig försurning

Mark och vatten i Södermanlands län är inte påtagligt påverkade av försurning. De senaste 20 åren har svavelnedfall minskat kraftigt medan kvävenedfall har minskat i mindre utsträckning. För att nå målet Bara naturlig försurning måste kvävenedfall minska ytterligare och skogsbrukets försurningspåverkan får inte öka. I Södermanlands län kalkades nio sjöar under 2024 och kalkeffektsuppföljning utfördes i 24 sjöar och ett vattendrag (målområden). Måluppfyllelsen för pH var 96 procent för alla målområden och 100 procent av den undersökta sjöytan.

Målbedömning

Nära att uppnås

Miljötillstånd (trendpil)

Positiv

Illustration plocka frukt.

Giftfri miljö

För att nå miljökvalitetsmålet behövs fler utsläppsminskande åtgärder och saneringstaken behöver öka då det fortsatt identifieras fler förorenade områden än vad som saneras. Senaste årens fokus ligger fortsatt på inventering av PFAS i länet. Det finns ett stort behov av kartläggning eftersom PFAS är ett relativt nytt farligt ämne. De åtgärder som utförts för att kartlägga PFAS i länet visar en utbredd förekomst av PFAS i yt-och grundvattenförekomster.

Målbedömning

Uppnås ej

Miljötillstånd (trendpil)

Negativ

Illustration ozonlagret runt jorden.

Skyddade ozonskikt

För att nå målet är det viktigt att uttjänta kylmöbler och isolering med ozonnedbrytande ämnen tas omhand på ett säkert sätt, samt att utsläppen av kväveföreningar minskar. Inom den strategiska planen finns flera stöd att söka för att minska näringsläckage och utsläpp av växthusgaser som också har påverkan på ozonskiktets återhämtning. Länsstyrelsen i Södermanland arbetar bland annat med rådgivning riktad till lantbruket och insatser inom den strategiska planen kring näringsläckage.

Målbedömning

Ingen regional bedömning

Miljötillstånd (trendpil)

Ingen regional bedömning

Illustration strålning.

Säker strålmiljö

Två av fyra preciseringar av miljökvalitetsmålet, Strålskyddsprinciper och Elektromagnetiska fält, är möjliga att nå till år 2030. För att nå de andra två preciseringarna, Radioaktiva ämnen och Ultraviolett strålning, behöver Sverige etablera en strategi för omhändertagande av icke kärntekniskt avfall. Dessutom behöver det förebyggande folkhälsoarbetet kring solvanor upprätthållas och utvecklas för att antal fall av hudcancer ska minska.

Målbedömning

Ingen regional bedömning

Miljötillstånd (trendpil)

Ingen regional bedömning

Illustration fisk i hav.

Ingen övergödning

Övergödningen är ett allvarligt miljöproblem i länet och starkt kopplad till jordbruks- och avloppsfrågor. Utsläppen har minskat de senaste decennierna och åtgärdsarbete pågår. Åtgärder krävs för att återföra näringsämnen till produktiv mark och att minska förluster till vatten från jord- och skogsbruk, avlopp, dagvatten och trafik.

Målbedömning

Uppnås ej

Miljötillstånd (trendpil)

Neutral

Illustration på näckros.

Levande sjöar och vattendrag

Endast en femtedel av länets sjöar och vattendrag har god ekologisk status. Orsakerna är framförallt övergödning och fysisk påverkan. Åtgärdsprogrammet från Vattenmyndigheterna som beslutats av regeringen visar på ett stort behov av åtgärder som måste utföras av många olika aktörer. Takten i åtgärdsarbetet måste öka.

Målbedömning

Uppnås ej

Miljötillstånd (trendpil)

Neutral

Illustration av dricksvatten.

Grundvatten av god kvalitet

Grundvattentäkter i Södermanlands län har överlag god dricksvattenkvalitet men det förekommer enstaka täkter med föroreningar i råvattnet. En bättre kunskap om grundvattnets kvalitet och kvantitet behövs. Vattentäkter som idag saknar skydd och grundvattenmagasin som är viktiga för framtida vattenförsörjning behöver skyddas och äldre beslut om vattenskyddsområden behöver ses över och revideras för att uppfylla aktuell lagstiftning.

Målbedömning

Uppnås ej

Miljötillstånd (trendpil)

Neutral

Illustration på en båt.

Hav i balans samt levande kust och skärgård

Södermanlands kustvatten är påverkade av övergödning. Fler områden skyddas för att bevara marina värden, men resurser för skötsel av marina miljöer och kulturmiljöer i skärgården är begränsade. För att nå målet behövs en ekosystembaserad förvaltning, inkluderande fler restaureringsåtgärder och ett hållbart nyttjande av fiskbestånden.

Målbedömning

Uppnås ej

Miljötillstånd (trendpil)

Neutral

Illustration på groda.

Myllrande våtmarker

Flera våtmarker har de senaste åren, bland annat med stöd av regeringens våtmarkssatsning, restaurerats eller anlagts i Södermanlands län, främst inom skyddade områden. Behovet av åtgärder är fortsatt mycket stort, eftersom runt 90 procent av de naturliga våtmarkerna i länet är påverkade eller förstörda av historiska utdikningar. Det krävs många insatser för att behålla eller återskapa våtmarkernas funktioner.

Målbedömning

Uppnås ej

Miljötillstånd (trendpil)

Positiv

Illustration på skog och kotte.

Levande skogar

För att nå Levande skogar i Södermanlands län behövs fortsatt långsiktig ökning av statliga insatser och styrmedel för formellt skydd, naturvårdande skötsel och inventering av skogens alla värden. Det är nödvändigt att skogssektorn fortsätter ta sitt sektorsansvar i form av bland annat frivilliga avsättningar och rätt prioriterad och placerad miljöhänsyn vid skogsbruksåtgärder. Många Gröna steg232 behöver tas för att få en funktionell grön infrastruktur och därigenom nå målen för Levande skogar.

Målbedömning

Uppnås ej

Miljötillstånd (trendpil)

Neutral

Illustration på åker.

Ett rikt odlingslandskap

Många olika typer av åtgärder utförs för att vända utvecklingen för detta miljömål, men dessa räcker inte. Värdefull mark växer igen eller exploateras vilket gör att odlingslandskapet kontinuerligt krymper. Genom bland annat stadigt minskande åkermarks- och betesmarksarealer, ökat antal dispensärenden från biotopskyddet, fortsatt stort antal ärenden om att ta jordbruksmark ur produktion, sviktande lönsamhet inom lantbruksnäringen samt ett minskat antal betesdjur bedöms utvecklingen fortsatt negativ.

Målbedömning

Uppnås ej

Miljötillstånd (trendpil)

Negativ

Illustration på stad.

God bebyggd miljö

Utvecklingen i miljön är positiv, men det är långt kvar till målet. Omvandling av befintlig bebyggelsestruktur går långsamt. Utmaningarna ser olika ut i kommunerna. Planering behöver inriktas på att skapa klimattåliga, transporteffektiva samhällen som förmår hushålla med sina natur- och energiresurser. Avfallsmängderna behöver minska. Dåliga inomhusmiljöer finns. Kunskapsunderlag om kulturmiljöer behöver uppdateras.

Målbedömning

Uppnås ej

Miljötillstånd (trendpil)

Positiv

Illustration på växt och djur.

Ett rikt växt- och djurliv

Den biologiska mångfalden är hotad och en kontinuerlig förlust av biologisk mångfald pågår. Värdefull mark och vatten exploateras och större hänsyn behövs inom skogs- och jordbruket. Betesmarker och betande djur minskar i länet. Främmande arter sprids och landskapet växer igen. Länsstyrelsens riktade arbete för biologisk mångfald (självständigt samt med samarbetspartners) inom landsbygdsprogrammet, förvaltning av skyddade områden, LIFE-projekt och åtgärdsprogram för hotade arter, är inte tillräckligt.

Målbedömning

Uppnås ej

Miljötillstånd (trendpil)

Negativ