Hållbar betesbaserad köttproduktion – Delprojekt inom ”Ökad helhetssyn kring hållbar livsmedelsproduktion”

Länsstyrelserna har uppdrag som spänner över många olika områden och medarbetarna besitter många olika kompetenser. Ibland kan målkonflikter uppstå då infallsvinklarna är vitt skilda. Därför är det viktigt att jobba med att skapa samsyn och helhetsperspektiv. Initiativet med projektet Ökad helhetssyn kring hållbar livsmedelsproduktion är en del i detta arbete. Genom gemensamma utbildningar och gruppdiskussioner kan vi utvidga våra perspektiv och få förståelse för att det finns olika synsätt. Genom gruppdiskussioner lär vi känna varandra bättre och det blir lättare att föra dialoger mellan olika enheter och avdelningar.

Betesbaserad köttproduktion är central för att vidmakthålla en hållbar livsmedelsproduktion i Sverige. De betande djuren har en avgörande betydelse för att bevara och återfå ett rikt odlingslandskap. Djuren har också en plats i det hållbara jordbrukets kretslopp som kan minska vårt beroende av importerade gödningsmedel. Idisslarnas roll är dock ifrågasatt då de har en stor del i metanavgången. Med kunskap om de övriga nyttorna som idisslarna uträttar kan polariseringen i frågan minskas.


Utgivare: RUS Regional utveckling och samverkan i miljömålssystemet, LEKS Länsstyrelsernas energi-och klimatsamordning, LD 21 Landsbygdsdirektörernas chefsnätverk, Länsstyrelsen Skåne

Rapportnummer: 2024:08 i Länsstyrelsen Skånes rapportserie

ISBN/ISSN-nr: 978-91-7675-354-5

Publiceringsår: 2024

Sidantal: 31


 

Ladda ner rapporten som PDF